Menu

Все, що Ви не знали про Водохреща

19 січня ми святкуємо Водохреща. Більшість знають — в цей день ми освячуємо воду,  і занурюємося в ополонку, щоб очиститися.Але у цього свята є ще безліч цікавих традицій і фактів.

 

 Таїнство Святої Трійці

Чи має зв’язок Трійця з Водохрещем? Звісно! Коли Ісус Христос прийняв хрещення в річці Йордан — з неба почувся голос Бога. Він назвав Ісуса сином. І в цей момент з неба з’явився голуб, що втілював собою Святий Дух. Тому свято ще називають Богоявлення.

 

Пісна вечеря

Вечір водохреща  в плані їжі- це насамперед “голодна кутя”. Віруючі люди постять цілий день, а увечері сідають куштувати пісні страви. Але, на відміну від Різдва, в цей день необов’язково готувати аж 12 страв. Достатньо куті, борщу з грибами, вареників, узвару, грибної підливи.

 

Освячена вода для краси

Воду не лише пили, а й вмивалися. Дівчата на виданні кидали у воду калину чи намисто. Вірили — таке дійство покращить їх вроду.

Освячену воду також давали пити худобі — щоб тварини не хворіли.

 

Вода, що не марнується цілий рік

Вважається, що хрещена вода не псується цілий рік. Треба зберігати її біля ікони і не застосовувати для побутових потреб.

До речі, факт того, що “йорданська вода” зберігається більш ніж 365 днів науково доведено! Астрологія і фізика вперто доводить, що зберіганню води сприяє Місячна та Сонячна енергія. З 18 на 19 січня у воді більша кількість іонів-радикалів, тому вона більш електропровідна.

Цікаво й те, що директор Українського інституту екології людини розповідає про дослід, в якому для експерименту брали воду з колодязя у грудні, та на Водохреща. І вода набрана 19 січня має кращі біоенергетичні властивості. Вона покращує імунітет, підвищує настрій. Феномен!

 

Забобонне Водохреща

Якщо Ви вважаєте, що церква і забобони — речі несумісні, то помиляєтеся.

Існувала думка, що священник, який занурює хрест у воду, виганяє звідти усіх чортів. Люди вважали, чорти повертаються на своє прижите місце лише тоді, коли хтось там попере білизну. Тому, після Водохреща прати одяг до річки не ходили мінімум тиждень — щоб чорти померзли.

Найстрашніший з перевертнів – “Вогненний змій” – нечисть, що постає у вигляді молодого юнака. Якщо він полюбить котрусь з дівчат — буде лихо. Окрім намальованого хреста,  вберегти дівчат міг насипаний на піч водохресний сніг.

Після різдвяних свят, жінки нарешті могли знов працювати над вишиванням. Бо ж у період свят “лихий нитки путає”.

Взагалі — період від закінчення Водохреща до початку Великого посту такий собі “весільний сезон”. Молодь розважалася, збиралася на вечорниці,  всі українці вже чекала весну.

Автор: Анна Помаранська

Хобі

Кажуть, якщо ти знайшов роботу до душі, то тобі ніколи не прийдеться працювати. Нам не завжди вдається знайти ідеальну роботу,... Read More

Все, що Ви не знали про Водохреща

19 січня ми святкуємо Водохреща. Більшість знають — в цей день ми освячуємо воду,  і занурюємося в ополонку, щоб очиститися.Але... Read More

Найцікавіші кафе світу

Eenmaal – Столик на одного. Нідерланди. Якщо ви любите поїсти в самотності і не любите зайвих розмов за столом –... Read More

Українські актори про українське кіно

Українське кіно ледь окуповує свою собівартість. Ще декілька років тому, про нього ходила поговірка – «ніхто його не бачив, але... Read More

Чи знаєте ви все про Великдень?

Напередодні Великодня хочеться поговорити про це свято. Знаю-знаю, багато хто вважає оцю традицію поїдання смаколиків всією родиною за столом –... Read More

Україна містична

Щоб знайти містичні місця в Україні не потрібно наймати для себе особистого екстрасенса. Цих місць стільки, що й не охопити... Read More