Menu

Особливості української кухні

Українці завжди любили поїсти смачно та різноманітно.
В період трипільської культури українці вирощували пшеницю, ячмінь просо. Займалися рибальством та мисливством, тримали на господарстві корів, кіз та свиней. А за часів Київської Русі окрім круп і м’яса почали споживати овочі та молочні продукти.
Здавалося, усі стандартні продукти, які споживає кожен житель Землі. Але ні, в українців, як і в кожного іншого народу є власні особливості кухні, які з’явилися давним-давно. Звісно, Україна велика. І в кожного регіону є свої особливості. У кожного регіону – свій рецепт. Коли я вперше варила борщ в університеті, за татовим рецептом, яке ж було моє здивування, що я не могла знайти борщ з квасолею. Натомість знаходила, де помідор замість томатної пасти, солодкий перець як один з основних інгредієнтів, а ще ніхто не кидає оцету та цукру у заправку!!!
Але які ж риси характерні для української кухні? Давайте розглянемо!

Борошняні вироби – улюблені.

Страви з тіста – улюблені страви українців. Окрім хліба, який безумовно є найголовнішою стравою на столі усіх наших співвітчизників, прісне тісто – теж дуже цінується. Українську кухню не можна уявити без вареників і галушок.  Кожна господиня робить вареники з різноманітними начинками – як солоними (картопля, капуста, гриби, сир, гречка) так і солодкими (полуниця, вишня, мак) . Характерна ознака вареників – вони повинні бути великими, але м’якими та щедро приправлені сметаною.

Картопля – всьому голова.

Звісно, ми не претендуємо на титул Білорусії, в якій картопля – найголовніший продукт. Проте, у 18 ст, після того як в нашу країну цей овоч привезли – картопля, ну дуже, полюбилася українцям. Перші, другі страви, гарніри до риби та м’яса. А також, з картоплі виготовляють крохмаль, за допомогою якого готують кисіль та солодкі страви.

 Традиційні прянощі

Цибуля, часник, кріп, хрін, кріп, петрушка – традиційні приправи, що надають стравам гострого смаку та неперевершеного запаху.

Як же без сала?

Чому воно таке популярне? Тому що в часи монголо-татарського ярма, монголи грабували селян, але так як не їли свинини з релігійних міркувань, цих тварин вони не чіпали. Саме свині допомогли людям вижити в умовах нестачі харчів.
Зараз сало для української кухні – це шкварки, жирова основа для багатьох страв, а також самостійна страва. Сало маринують у солі, коптять, жарять, печуть, ним начиняють страви, і навіть використовують у десертах (ну то вже дуже на любителя)

Варіння – основний кулінарний процес.

В Україні використовувалася піч закритого типу. Саме це стало основною причиною того, що тушкування стало основним кулінарним процесом наших предків.
Стародавній посуд – весь глибокий. Навіть сковорідка – і та пристосована до тушкування. І інші види посуду для цієї обробки продуктів – глиняні миски, чашки, макітри.

Кулінарні витрибеньки.

Українці не любили їсти «просто» кашу. Гарбузова каша – з пшоном, гречка в галушках (гречаники), пшоняний куліш – все це були звичні страви в нашій країні.

 

Медовуха

Медовуха – традиційний український алкогольний напій, а не горілка як вважає більшість. Горілка з’явилася значно пізніше і має російське коріння. Медовуху вживали ще за часів Київської Русі. Медовуха має менше «градусів» і більш натуральний склад.

Автор: Анна Помаранська

Найцікавіші кафе світу

Eenmaal – Столик на одного. Нідерланди. Якщо ви любите поїсти в самотності і не любите зайвих розмов за столом –... Read More

Таємниці українського прізвища

Зізнавайтеся, хотіли дізнатися таємницю вашого прізвища? Чому воно саме таке? І чи взагалі українське, чи ваш родовід має давню історію... Read More

5 гуртів з 90-х, які варто слухати і в 2018

Українська музика зараз впевнено крокує  до вершини свого розвитку. Безліч якісного контенту, багато нових імен, різноманітність стилів. А чи можна... Read More

Українські актори про українське кіно

Українське кіно ледь окуповує свою собівартість. Ще декілька років тому, про нього ходила поговірка – «ніхто його не бачив, але... Read More

Танці в будь-якому віці? Гарно, корисно, цікаво.

Не обов’язково ж займатися хореографією лише для професійного розвитку. Окрім того, що ви просто будете відпочивати душею, є ще багато плюсів у різних стилях танцю, які будуть корисними для вашого здоров’я.

Хобі

Кажуть, якщо ти знайшов роботу до душі, то тобі ніколи не прийдеться працювати. Нам не завжди вдається знайти ідеальну роботу,... Read More