Menu

Особливості української кухні

Українці завжди любили поїсти смачно та різноманітно.
В період трипільської культури українці вирощували пшеницю, ячмінь просо. Займалися рибальством та мисливством, тримали на господарстві корів, кіз та свиней. А за часів Київської Русі окрім круп і м’яса почали споживати овочі та молочні продукти.
Здавалося, усі стандартні продукти, які споживає кожен житель Землі. Але ні, в українців, як і в кожного іншого народу є власні особливості кухні, які з’явилися давним-давно. Звісно, Україна велика. І в кожного регіону є свої особливості. У кожного регіону – свій рецепт. Коли я вперше варила борщ в університеті, за татовим рецептом, яке ж було моє здивування, що я не могла знайти борщ з квасолею. Натомість знаходила, де помідор замість томатної пасти, солодкий перець як один з основних інгредієнтів, а ще ніхто не кидає оцету та цукру у заправку!!!
Але які ж риси характерні для української кухні? Давайте розглянемо!

Борошняні вироби – улюблені.

Страви з тіста – улюблені страви українців. Окрім хліба, який безумовно є найголовнішою стравою на столі усіх наших співвітчизників, прісне тісто – теж дуже цінується. Українську кухню не можна уявити без вареників і галушок.  Кожна господиня робить вареники з різноманітними начинками – як солоними (картопля, капуста, гриби, сир, гречка) так і солодкими (полуниця, вишня, мак) . Характерна ознака вареників – вони повинні бути великими, але м’якими та щедро приправлені сметаною.

Картопля – всьому голова.

Звісно, ми не претендуємо на титул Білорусії, в якій картопля – найголовніший продукт. Проте, у 18 ст, після того як в нашу країну цей овоч привезли – картопля, ну дуже, полюбилася українцям. Перші, другі страви, гарніри до риби та м’яса. А також, з картоплі виготовляють крохмаль, за допомогою якого готують кисіль та солодкі страви.

 Традиційні прянощі

Цибуля, часник, кріп, хрін, кріп, петрушка – традиційні приправи, що надають стравам гострого смаку та неперевершеного запаху.

Як же без сала?

Чому воно таке популярне? Тому що в часи монголо-татарського ярма, монголи грабували селян, але так як не їли свинини з релігійних міркувань, цих тварин вони не чіпали. Саме свині допомогли людям вижити в умовах нестачі харчів.
Зараз сало для української кухні – це шкварки, жирова основа для багатьох страв, а також самостійна страва. Сало маринують у солі, коптять, жарять, печуть, ним начиняють страви, і навіть використовують у десертах (ну то вже дуже на любителя)

Варіння – основний кулінарний процес.

В Україні використовувалася піч закритого типу. Саме це стало основною причиною того, що тушкування стало основним кулінарним процесом наших предків.
Стародавній посуд – весь глибокий. Навіть сковорідка – і та пристосована до тушкування. І інші види посуду для цієї обробки продуктів – глиняні миски, чашки, макітри.

Кулінарні витрибеньки.

Українці не любили їсти «просто» кашу. Гарбузова каша – з пшоном, гречка в галушках (гречаники), пшоняний куліш – все це були звичні страви в нашій країні.

 

Медовуха

Медовуха – традиційний український алкогольний напій, а не горілка як вважає більшість. Горілка з’явилася значно пізніше і має російське коріння. Медовуху вживали ще за часів Київської Русі. Медовуха має менше «градусів» і більш натуральний склад.

Автор: Анна Помаранська